Friday, July 29, 2011

~Kek Batik Biskut Marie~

 Hye u oll... Rini aku nk share kat cni sal aku wat KEK BATIK BISKUT MARIE smlm... Memula citernyer ghini.. Adik aku yg bongsu citerla sal dier nk wat jamuan kelas hari jumaat bersamaan 29/07/11.. Biaselakan dh nk pose ag 2, 3 hari so saje2lakan nak makan2.... Adik aku pon nak gakla bawa makanan.. Memula dier suggestkan kat aku suh aku masak kentang (wedgez).. Aku mcm x setuju jew sbb aku nie mls nk bgn pagi.. perghhh!!! agak2 kul 5 pagi kene goreng menda tu.. xmola aku!! so aku pon pk2, aku pon nk wat kek batik... Dlu aku pernah gak wat kek batik time aku kat MATRIKULASI PERLIS dlu mslhnyer tak menjadi.. Bukan x menjd pe, manis giler! leh dpt kencing manis tuuu.. (aku ambik resepi roomate aku) hohoho... Pastu tobat xmo wat dh... Then aku pon cubalakan. Mane tahu kali nie menjadi lak.. Aku sharekan kat cni k cara-cara nk watnyer.. Manela tahu korang terbuka aty nk wat.. Lehla wat utk raya nie.. Xpon.. ehem2!! hehehe.. :).. pada spe2 yg nk mengorat or dh ade bf tu bagila bf or owg tersyg korang rase.. Aku jamin diowg mesti ske or bertambah syg pada korang.. kih kih kih... Pstt.. psttt.. adik akukan dh bawa g sekolah kek tu.. Dier balik2 wat muka bengang.. Aku pon tnyalakan.... Camniela perbualannyer:


Aku: Hah! abis x kek tu???
Adik: aahla... Deme (tu cakap perak cakal KL nyer diowg.) cakap sedap n sampai nk resepi.. (konon2 wat muka masam dierla tuuuu...) pastu dier tunjuk bekas kosong kat aku... Alhamdullilah xla membazirkan... Yabedabeduuuuuu.... menjadi kek aku kali nie!!! yooo... peace... :)


Nmpak mcm x lawakan?? Tp very yummy... :)

Yg nie baki yg tinggal yg len suma adik dh bawa g sekolah..

Bahan-bahan:

1) 1 packet Milo (packet yg paling kecik 200g)
2) 1 tin susu  cair (biasenyer aku guna  susu carnavation evaporated tp ikot ske korangla nk pkai   susu mane..)
3) 1 buku buttercup
4) 1 cawan gula halus
5) Serbuk koko (1 sudu besar)
6) 1 biji telur ayam
7)  1 packet biskut marie yg 380gram x silap aku.. (Lebih sedap klu guna biskut marie yg biase tu dr perisa koko)
8) sedikit air masak (ikotla kreativiti korang nk buh 1 cawan ke or setengah cawan jew)


Cara-cara buat:
1) Patah2kan biskut marie tu pada 4 bahagian (klu nk patahkan pada 2 pon leh)
2) Masukkan semua bahan2 dalam periuk (kecuali biskut marie)
3) Cairkan semua bahan2 tu dlm api yg kecik.
4) Kacau bahan2 tu suma sampai pekat. (dlam 15 minit)
5) Bile dh pekat, ttp api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
6) next, bile dh pekat, ttp api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati.
7) Then, masukkan ke dlm loyang & mampatkan
8) Akhir skali, masukkan dlm peti sejuk utk dikeraskan. Klu dh keras baru sedap dimakan...

Klu korang manusia yg xske manis mcm ibu aku, lehla kurangkan gula... Then klu korang nie peminat koko. lebihkanla koko n kurangkanla milo.. Tp ape yg penting jgn, jgn, jgn lupa baca bismillah sblm nk wat tu ok... bukan ape utk dpt lebih keberkatan... Klu dh masuk perot owg yg makan tu kan ke korang gak dpt pahala.. so silala bersedekah2 pada bulan yg mulia nie.. Bnykla korang pahala bulan pose nie... hehehe... Okla. sampai cni jewla didapur bersama CHEF CIK PUAN NURZULAIKHA ROSLI... SELAMAT BERPOSE!!! 







No comments:

Post a Comment